סתימות בבניין משותף או במערכת ביוב משותפת היא עניין שבשגרה אך למרות זאת במקרים רבים מתעוררות שאלות בדבר דרכי המניעה, הפתרונות המומלצים ואיך לא – מי בכלל צריך לשלם על כל העניין הזה.
ניסיוננו לימד אותנו שהפתרון יכול להיות פשוט ואינו חייב להיות יקר אך כדי שלא תתחילו להסתבך, יש כמה דברים שצריך להבין ושיעזרו לכם לפתור בעיות בביוב המשותף בלי לריב עם השכנים.
מערכת הביוב היא אחת הפשוטות והאמינות שלרוב לא תשמעו ממנה (או יותר נכון – לא תריחו אותה) אך כשמתעוררת בעיה, אתם ממש לא רוצים להיות בסביבה…
ריחות לא נעימים והצפת ביוב הם רק חלק מהתופעות ואם אתם מתגוררים בקומות הנמוכות, המצב עשוי להיות הרבה יותר חמור וחדרי מקלחת מוצפים מהביוב של כל הבניין הם ממש לא עניין חריג.
האם ניתן למנוע את כל הבעיות הללו אחת ולתמיד? בהחלט כן! האם זה צריך להיות יקר? לא בהכרח אך כדי לתקן סתימה או הצפת ביוב בבניין משותף יש כמה דברים שעליכם לדעת ושיעזרו לכם לפתור את הבעיה אחת ולתמיד מבלי לריב עם השכנים ובלי “ליפול” על חאפרים שינסו לעשות כסף מהצרות שלכם.
סתימה בביוב בבניין משותף – לא רק מגבונים
לפני שנדון במחירים ומי אחראי על הטיפול, חשוב להבין שיש 4 גורמים מרכזיים לסתימה בביוב משותף. שלושה שמאפיינים בניינים שנבנו לפני מספר שנים ועוד גורם מעניין שמתרחש דווקא בבניינים חדשים ושהטיפול בו מן הסתם שונה לחלוטין.
סתימות בטון
הביוב היא מערכת סגורה אז איך בכלל מגיע לשם בטון?
נקדים ונספר לכם שסתימות בטון בביוב נפוצות מאוד ומתרחשות בשני מקרים מרכזיים – האחד הוא בבניינים חדשים והשני בדירות לאחר שיפוץ.
הגורמים לבעיה מגוונים ולצד טעויות אנוש שגרמו לחדירת אבנים ובטון לביוב, ישנה התנהגות פושעת של בעלי מקצוע ופועלי בניין שמעדיפים “לטאטא את הלכלוך מתחת לשטיח” או במקרה שלנו – להיפטר ממנו בדרך המהירה, הקלה והזולה – דרך מערכת הביוב.
פתיחת סתימת בטון בצינור ביוב תיעשה באמצעות מכשור מיוחד שמכרסם בטון וברזל ושאותו אנו מחדירים אל הצנרת יחד עם מכשירי צילום שעוזרים לנו להבין איך לטפל בתקלה בצורה מדויקת.
כמה עולה טיפול בסתימות בטון וברזל ומי צריך לשאת בעלויות?
מדובר בפתרון לא זול שמצריך ציוד מאוד (מאוד) יקר והרבה שעות עבודה. החדשות הטובות לעומת זאת הן שבדרך כלל אתם לא צריכים לשאת בעלויות ומי שאחראי לכך הוא הקבלן שמסר את הבניין ובמקרה של שיפוץ דירה, בעל הדירה צריך לשאת בעלויות.
סתימת מגבונים בבניין משותף
איך אפשר לדבר על סתימות בבניין משותף בלי להתייחס לגורם מספר אחת לסתימות?
מגבונים בביוב – בעיקר בבניינים משותפים, כבר מזמן הפכו למכת מדינה ומעבר לפגיעה המקומית בצנרת הביוב המשותפת, היא אפילו גורמת לנזקים משמעותיים במערכות הטיהור הארציות.
סתימות ביוב שמתרחשות ממגבונים נגרמות כתוצאה מהשלכת פסולת שאינה מתכלה אל תוך מערכת הביוב עד שהיא מצטברת והופכת לסתימה ולהצפת ביוב.
חשוב להבין שני דברים. ראשית, בניגוד למה שמקובל לחשוב, גם המגבונים שמיועדים לשטיפה באסלה אינם מתכלים וגורמים לסתימות רבות (הם מתכלים אך בקצב איטי של שנים). שנית, מצאנו שבמקרים רבים סתימת מגבונים מתרחשת בשילוב עם בעיות אחרות כמו חדירת שורשים.
אז מה עושים? קודם כל אסור בתכלית האיסור להשליך מגבונים שאינם מיועדים לשטיפה באסלה אל מערכת הביוב. מעבר לכך, צריך להשתמש במגבונים נשטפים על פי הוראות היצרנים (עד 3 בכל שטיפה).
כמה עולה פתיחת סתימת מגבונים ומי צריך לשלם?
פתיחת הסתימות תיעשה בעזרת ביובית ובדרך כלל מדובר בפעולה פשוטה של שטיפת הקווים ולכן גם לא יקרה במיוחד ועשויה להסתכם בכמה מאות שקלים – בהתאם למספר הקווים שצריך לשטוף וכמות הביוב שצריך לשאוב ולפנות אם בכלל.
מי צריך לשלם על זה? בניגוד לסתימות בטון, כל הבעיות האחרות שנסקרות בכתבה צריכות להיות משולמות באופן משותף.
סתימת מגבונים הוא מקרה שבו כל הדיירים צריכים לשאת בעלויות הטיפול ולכן התשלום יתבצע בעזרת וועד הבית כפי שנכתב באתר של האגודה לתרבות הדיור.
מעבר לכך, במקרה שמדובר בדירה מושכרת, האחריות על התשלום מוטלת על בעל הדירה אלא אם בחוזה השכירות מצויין משהו אחר ובכל אופן באחריות בעל הדירה לספק את המענה לכך.
סתימת שורשים בביוב משותף
עוד בעיה נפוצה בישראל היא שורשים בביוב.
מאחר שבביוב זורם חומר אורגני שמהווה מזון עבור הצמחים, אלה מצידם מנסים לנצל כל נזילה וכל פתח על מנת לחדור אל המערכת, להתפתח שם עד אשר נוצרת סתימה.
מדובר בעניין שמחייב טיפול שורש (תרתי משמע) ולמרות שבעלי מקצוע ינסו לפתות אתכם בפתרונות קלים עבורכם וכסף מהיר עבורם, אין להסתפק בשטיפה פשוטה מפני שהבעיה תחזור מהר מאוד והשורשים ימשיכו להתפתח.
איך מטפלים בסתימת שורשים, מי משלם וכמה עולה
הטיפול בסתימת שורשים מתחלק לכמה סוגים כשלעתים צריך להוסיף לכך שירותי צילום ביוב שיעזרו לאתר את מקור התקלה ולתקן אותה אחת ולתמיד.
בין הפעולות הדרושות אפשר למנות הוצאה של השורשים, איטום הצינורות או החלפת חלקים ולעתים אף הסרת הצמחים שגורמים לבעיה.
העלויות משתנות ותלויות במהות התקלה ובכל אופן התשלום יהיה משותף כפי שהוסבר בחלק של סתימות המגבונים.
תיקון צינור ביוב בבית משותף
תיקון צינור בבניין משותף יכול להידרש במגוון תרחישים כשכאן צריך להבין אם מדובר בתקלה בתוך דירה או תקלה רוחבית.
אם ישנה נזילה מצינור ביוב בתוך דירה, האחריות על התיקון היא של הדייר, יחד עם זאת כשמדובר בבעיה בצינור עצמו (ישן, סתום וכיוצא בזה), האחריות היא של כלל הדיירים שמשתמשים בצינור הביוב. אפשר למצוא לכך התייחסות מעניינת באתר משפטי.
תיקון נזילה בצינור ביוב משותף
דין תיקון נזילה בצינור ביוב זהה למה שנכתב בפסקה הקודמת אודות תיקון צנרת ביוב בבניין משותף.
התיישנות מערכת הביוב בבניין ישן
כמו כמעט כל דבר בחיים, גם למערכת הביוב יש תוחלת חיים וגם אם העבודה נעשתה לפי הספר, לאחר כמה עשרות שנים יכולות להתחיל ולהתעורר בעיות שקשורות בכשלים כתוצאה מעייפות החומר.
בין הכשלים הנפוצים ניתן למנות סדקים בצינורות, חיבורים רופפים בין השוחות ואפילו שברים של ממש.
במרכז לשירותי ביובית מתמחים גם במתן פתרונות למקרים שבהם הביוב מגלה סימני עייפות ומספקים שני שירותים שיפתרו כל בעיה.
חידוש צנרת ביוב
בעוד שרבים נלחצים מהאפשרות של החלפת כל מערכת הביוב וחושבים על העלויות הגבוהות וההרס המתלווה לתהליך, ישנה פעולה מתקדמת שאנו מבצעים על בסיס שוטף. מדובר בטכניקה שמטרתה תיקון צנרת ביוב ללא הרס ובכלל זה ציפוי הצינורות בחומרים מיוחדים וחידוש הברכות על פי צורך.
חידוש צנרת שנעשה על פי הספר ובטכנולוגיות שברשותנו יכול להחזיק מעמד עשרות רבות של שנים.
החלפת צנרת ביוב בבניין משותף
החלפת צנרת ביוב או צינור ביוב ראשי היא פעולה מורכבת יותר אך ישנם מקרים שזאת הדרך היחידה לספק פתרון ארוך טווח (היוועצו עמנו כדי שנוכל להבין מה צריך לעשות).
החלפת צנרת כללית מלווה בחפירות להסרת הצינורות הישנים והטמנת חדשים ולכן יכול להיות שתהינה עלויות נוספות כמו תיקון שבילים או שיקום החצר.
חשוב לציין שהחלפת צנרת ביוב צריכה להיעשות רק על ידי קבלני ביוב מוסמכים שיבצעו את העבודה באופן הנכון ועל פי התקנים הדרושים.
עבודות ביוב שונות
אנו מבצעים את כל הסוגים של עבודות ביוב ומזמינים אתכם לפנות אלינו על מנת שנועל להתאים לכם את הפתרון הטוב ביותר.
אז מי צריך לשלם על טיפול בביוב משותף?
כפי שבוודאי שמתם לב, התייחסנו לכל מקרה לגופו כשב-99% מהמקרים כל הדיירים צריכים לשאת בעלות.
ליתר דיוק, למעט מקרים ברורים של נזק בצנרת הביוב שנגרם כתוצאה מרשלנות שאפשר להוכיח, בשאר המקרים כל הדיירים נושאים בעלויות ולא משנה אם יש הצפת ביוב בקומה הראשונה, גם דיירי הפנטהאוז נושאים בעלויות.
לאור המקרים האחרונים של נזקים בבנייני מגורים משותפים במדינת ישראל, התחדדה ההנחיה בדבר האחריות שבתחזוקת בניינים משותפים.
רבים סבורים שלעירייה או המדינה יש חלק בתחזוקה ומניעת נזקים אך במציאות אין שום קשר בין הבניין שלכם לבין אחריות מדינית.
יותר מזה, העירייה רשאית להטיל עליכם קנסות אם אינכם מתקנים נזקים מבניים בבניין שלכם. לכן החובה לתחזוקה וטיפול בצינורות ביוב בבניין היא של כל הדיירים.
יחד עם זאת יש מקרה מעניין ששווה להכיר והוא הצפת ביוב כתוצאה מסתימה. גם במקרים האלה האחריות היא שלכם למעט תרחיש אחד שבו מים עולים מהביוב מתוך בריכת הביוב האחרונה לפני החיבור לקו העירוני.
מקרה כזה מעיד שהסתימה נמצאת בקו העירוני או בחיבור אליו ומי שנושא באחריות היא העירייה.
במרכז לשירותי ביובית תמצאו את הקבלנים ובעלי המקצוע המובילים בישראל שיספקו לכם את הפתרון הכי טוב ולאו דווקא את היקר.
נתקלתם בבעיה בביוב המשותף וצריכים ייעוץ והצעת מחיר? התקשרו אלינו או שלחו הודעה והמומחים שלנו ישמחו לסייע לכם ולהבטיח לכם 100% שביעות רצון.