מרביתנו עושים שימוש בשמנים לבישול וטיגון על בסיס יומיומי ולמען האמת זה נראה די פשוט אך בפועל מסתתרת מאחורי השימוש בשמנים לבישול בעיה מורכבת. אם עד כה סברתם שהשמן המשומש פשוט נשפך אל הביוב ושם מסתיימות כל הבעיות, כדאי שתדעו שזה דווקא הרגע שבו מתחילות כל הבעיות.
במדינת ישראל שבה אחוז השפכים הממוחזרים הוא אולי הגבוה בעולם, השומנים והשמן המשומשים שמוזרמים אל הביוב יוצרים בעיה של ממש במכוני טיהור השפכים – אותם מכונים שאחראים על טיהור הביוב והפיכתו למי השקיה לחקלאות.
כל עוד מדובר בכמויות מינימליות של שמנים שמיועדים לשימוש ביתי, מכוני הטיהור ידעו להתמודד איתם אך מה קורה כאשר מדובר בעסק בתחום המסעדנות והמזון? כאן כבר מדובר בסיפור אחר לחלוטין מאחר שמדובר בכמויות גדולות של שמן ועל כן ישנם מספר חוקים ותקנות שכל בעל עסק בתחום המזון חייב להכיר.
מה אומר החוק על פינוי שמן משומש?
החוק מאוד ברור בכל הקשור לשירות פינוי שמן משומש במסעדות, מוסכים וכל עסק שעושה שימוש בכמויות גבוהות של שמנים מסוגים שונים.
באופן כללי, התקנות מגדירות לכל סוג של עסק את הקריטריונים לניהול השמן המשומש באופן הטוב ביותר – כזה שייאסף, יובל ויטופל בבטחה, מבלי לסכן מאגרי מי שתייה או לזהם את הסביבה.
כשמדובר במסעדות ועסקים בתחום המזון, חל איסור חמור להזרים את השמן לרשת הביוב העירונית. הדבר עשוי לגרום לנזקים הן במכוני הטיהור והן בקווי הביוב שמשמשים את הכלל ועל כן הוגדרו אפילו עיצומים כספיים על מי שעובר על החוק.
כדי להפריד ולאסוף את השמן בעסקים בתחום המזון, חייבים העלי העסקים להתקין בורות שומן או מפרידי שומנים שכל תפקידם הוא להפריד את השמן מן הנוזלים האחרים ולאגור אותו באופן בטוח – כזה שלא יזהם את הסביבה. שאר הנוזלים שמגיעים אל המתקן, ממשיכים בדרכם אל רשת הביוב העירונית. מעת לעת יש לבצע שאיבה של בורות השומן ומפרידי השומנים על מנת לפנות את השומנים ולהבטיח את המשך תפקודו של הבור.
בעסקים אחרים שאינם מתחום המזון – כדוגמת מוסכים, הדרישות מעט שונות ולכן בעסקים כאלה לא נראה אולי מפריד שומנים אך בהחלט נוכל לראות מכלי אגירה לשמנים משומשים שהוצאו ממנועים. יחד עם זאת צריך לזכור שבסופו של דבר המטרה זהה בכל המקרים והיא הפרדה ואחסון בטוח של שמן משומש עד לפינויו לאתרי פסולת מתאימים.
מה עושים עם השמן המשומש
מאחר שהשמן המשומש נאגר במתקנים מסוגים שונים, נשאלת השאלה המתבקשת – מה עושים כאשר המתקנים הללו מתמלאים. ברור לכולנו שכל מתקן – גדול ככל שיהיה, בסופו של דבר מוגבל מבחינת כמות השמן שהוא יכול להכיל.
זו הסיבה שבעלי עסקים רבים עושים שימוש בשירותים לפינוי שמנים משומשים. השירות ניתן על ידי חברות שונות שמפנות את השמן באופן בטוח והובלתו אל מתקני שפכים שמתאימים לפינוי שמנים ברחבי הארץ. בדרך כלל מדובר ברכבי ביובית אשר באמצעות המשאבה ומכל האגירה, מסוגלות לשאוב ולהוביל כמות גבוהה של שמנים.
בבחירת החברה שתפנה לכם את השפכים אל אתרי הפסולת צריך לוודא שהמתקנים שברשותה מתאימים לצורך שלכם. כך לדוגמה אם בורות השומן שלכם נמצאים בחניון, עליכם לבחור בקבלן שמחזיק ביובית נמוכה שיכולה להיכנס אל חניונים ומקומות נמוכים ללא בעיה. מעבר לכך יש לבחור בחברה בעלת האישורים וההיתרים הדרושים להובלה וטיפול בשמנים משומשים.
כמה עולה פינוי השמנים לעסקים?
העלויות עבור שירותי פינוי שמנים ושפכים בעסקים נגזרות מכמות השמנים שיש לפנות, קלות הגישה אל בורות השומן והתדירות של הפינוי (ככל שהיא תהיה גבוהה יותר כך הסיכוי שלכם להשיג עסקה משתלמת יותר הולך וגדל).
לכל אל צריך להוסיף אגרה שנגבית על ידי המדינה עבור הטיפול בשמנים המשומשים באתרי הפסולת.
מדובר בהשקעה כספית גבוהה לאורך זמן, דבר שכל בעל עסק בתחום המסעדנות או המוסכים צריך לקחת בחשבון עוד בשלבי תמחור השירותים והמוצרים שהוא מציע ללקוחותיו. מעבר לכך, מומלץ להתקשר עם קבלן ביובית בעל היתרים מתאימים לעבודה ופינוי של שמנים ושפכים ולהתמקח על המחיר ככל שניתן.
כל בעל עסק שזקוק לשירות פינוי שמנים או לשירות פינוי שפכים צריך לזכור מספר דברים: 1. פינוי שמנים הוא שירות שוטף שכל קבלן ביובית ישמח לבצע (מדובר במשימה מתוכננת, מעין עוגן עבור בעל העסק). 2. כיום ישנם הרבה מאוד קבלני ביובית שישמחו לפנות עבורו את השפכים ועל כן קיים צורך מתמיד להתמקח ולבדוק עלויות מדי שנה. 3. העדיפו לעבוד עם קבלן ביובית באזור העסק שלכם – ככל שיהיו פחות נסיעות, כך העלויות יהיו יותר נמוכות.
התנהלות נכונה אל מול החברה שמפנה את השמנים יכולה לחסוך לכם עשרות אחוזים בעלויות השנתיות ועדיין להבטיח לכם שירות מקצועי ואמין.